Het moederschap – achter de schermen

moederschapHet nieuwe jaar is weer begonnen. 2017 lijkt voor mij geslaagd te worden, de nieuwe voornemens zijn gemaakt.  En iedereen om mij heen lijkt gezond of is in ieder geval op de goede weg om weer beter te worden! Toch is niet alles zo rooskleurig als het lijkt. Het moederschap heeft mijn lichaam veranderd. Ik vermoed dat veel moeders hier mee te kampen hebben. Een fijne erfenis van de zwangerschap zal ik het maar noemen. Mijn probleem: Ik kan niet meer sporten zonder in mijn broek te plassen.

De erfenis van de zwangerschap

Het klinkt allemaal heel vies. Het is heus niet zo dat ik de hele dag in mijn broek sta te plassen hoor. Het eerste jaar na mijn zwangerschappen had ik al moeite om mijn plas in te houden bij het niezen. Preventief liep ik dan met mijn maandverbandje in mijn onderbroek en een flinke voorraad in m’n handtas. Langzaam werd het minder en na een bekkenbodemspier fysiotherapeut -ja die bestaan echt!- ging het stukken beter. Ik had al minder moeite om mijn plas op te houden en kon af en toe weer een sprintje trekken naar de trein, zonder mezelf onder te piesen –een klein persoonlijk succes kan ik je vertellen-. Het moederschap schijnt vrouwen een hersenbeschadiging te geven, als ik lees wat ik nu schrijf, begin ik dat toch wel te geloven van mezelf.

Probleem opgelost.. of toch niet?!

Eigenlijk heb ik er daarna niet meer over na gedacht. Ik leefde mijn leven en alles ging prima. Tót ik met fanatiek sporten begon. De eerste paar sessies in de sportschool gingen prima. Niks aan de hand -behalve dat ik af en toe amper kon lopen van de spierpijn- en deden we vooral krachttraining en buikspieroefeningen.

Toen ik in de vierde week opeens een cardio training moest doen –jumping jacks, squads en nog meer van die onzin– merkte ik eerst niks. Plotseling leek het alsof mijn vliezen braken en stroomde de pies langs mijn benen -O NEE-. Ik had ook nog eens een grijze sportbroek aan, dus echt geheim houden was onmogelijk. Extra kleding had ik niet bij me, want ik zag dit echt niet aankomen. Ik vond het heel lief van de trainer dat hij net deed of hij het niet zag en de training na deze oefeningen af brak en zei dat we klaar waren. “Kleed je maar even om!” zei hij.. Ik denk dat ik nog nooit zo blij ben geweest met iemand als toen! Ik geloof dat ik hiermee mijn ambitie om over te komen als sexy hot mom voor altijd op mijn buik kan schrijven..

Ik vind het wel verbazingwekkend van mezelf hoe snel ik dat soort dingen accepteer. Als je mij tien jaar geleden had verteld dat ik dagelijks in mijn broek zou gaan plassen als volwassen vrouw en dat ik me er niet eens meer druk om zou maken. Had ik je echt voor gek verklaard! Maar dat geldt eigenlijk voor heel veel dingen die ik doe sinds ik moeder ben. Ik geloof dat ik al een tijdje niet meer zo hip en recalcitrant ben als ik dacht. -WOW.. reality check!-

Moederschap, heel leuk hoor.. maar er zijn van die dingen die ze je niet vertellen. Weet dus waar je aan begint!

4 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *