Het sollicitatiegesprek

het sollicitatie gesprek, sollicitatiegesprek, afluisterenOp sollicitatiegesprek gaan is op zich natuurlijk al heel spannend en zenuwslopend. Allerlei gedachten gaan door je hoofd –is er een klik, vinden ze mij leuk, vind ik hen leuk, wat wordt het voor gesprek, etc..- maar pas als je in het gesprek tegenover je gesprekspartner zit weet je waar je aan begint. Ik heb al verschillende sollicitatiegesprekken gehad in mijn leven. Gesprekken waar ik amper iets hoefde te zeggen en toch aan werd genomen (wellicht had dat iets met mijn laag uitgesneden truitjes te maken ;-)), gesprekken waar ik heb gevochten als een leeuw en uiteindelijk op de valreep ben afgevallen, gesprekken waar ik direct al wist dat het hem niet ging worden. Één ding hadden ze gemeen, ik ging die gesprekken blanco in en ik had geen idee wie mijn concurrenten waren, ik liet het maar gewoon allemaal over me heen komen. Vandaag ging het iets anders…

Vrijdag kreeg ik de uitnodiging en vandaag was het sollicitatiegesprek. Dat er meerdere mensen op gesprek zouden komen leek me duidelijk want het was in de vergaderzaal van een hotel. Bij binnenkomst werd ik dan ook direct doorverwezen naar de zalen en daar mocht ik aansluiten op een stoel. Hmmmm mooi kut, dan zie ik ook al mijn concurrenten, best raar… Met aarzeling loop ik naar de zaal toe en tot mijn vreugde zie ik niemand zitten en kan ik gewoon rustig wachten tot mijn afspraak begint. Het moment dat ik in mijn stoel ‘stort’, het was namelijk een enorme stoel waar je niet charmant in kon gaan zitten, valt me op dat ik mensen hoor praten. Niet veel later hoor ik keihard gelach en gepraat. Dan realiseer ik me –fuck, ik kan het sollicitatiegesprek horen van mijn concurrent!- Niet letterlijk ieder woord, maar wel dat er veel gelachen wordt –hou nou op met lachen..- Op zo’n moment gaat alles door je hoofd en hoop je maar dat het bij jou net zo gaat. Of is lachen misschien juist niet goed, dat kan natuurlijk ook, want ik neem aan dat er ook serieuze zaken besproken moeten worden. –Hou nou op met lachen, ik word er onzeker van…- Dan gaat de deur open en komt er een jong meisje langs gelopen, giechelend… oke, dat is één van mijn concurrenten -tjek-…

Gelukkig mag ik gauw binnenkomen en het gesprek begint eigenlijk direct te lopen. Binnen 10 minuten is me al duidelijk dat alleen maar lachen niet echt een goede inzet is, want er moeten ook serieuze zaken besproken worden. Terwijl ik een steeds beter gevoel krijg over mezelf –van de 100 sollicitanten komen er maar 8 op gesprek -JEEJ- – kom ik langzaam in het gesprek. Hoe langer ik er zit, hoe meer ik besluit dat deze baan echt wel eens iets zou kunnen worden. Ik hoor deze week al of ik het ben geworden, ik krijg dan een tweede gesprek, maar dat is enkel een formaliteit volgens mijn gesprekspartner. We zullen het wel merken, ik voel me er in ieder geval goed over!

Morgen ga ik lekker een dagje naar de spa met mijn man, ff ontstressen!

One thoughtful comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *